Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru măiestria sa convingătoare şi pentru puterea pe care o emană povestea, pelicula cehă „Rugul aprins” în regia Agnieszkăi Holland, a fost declarat cel mai bun film al celei de-a IV-a ediţii a Festivalului de Film Central European (MECEFF) încheiată sâmbătă seara, la Mediaş. Festivalul a avut loc în perioada 2-6 septembrie, timp în care Piața Primăriei, Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga și Centrul de Urbanism si Incubator de Afaceri pentru IMM-uri au găzduit evenimentele speciale și proiecțiile din cadrul MECEFF: cele mai bune filme din spațiul Europei Centrale și de Est; filme românești altfel; filme restaurate în limba Yiddish, adevărate comori ale cinema-ului universal; filme de referință ale cinema-ului spaniol de ieri și de azi; expoziții și simpozioane. Așa cum anunțam și în comunicatele anterioare, ediția din acest an a înregistrat o creștere remarcabilă în numărul de spectatori, nu mai puțin de 10.000 de oameni călcând pragul cinematografelor și spațiilor expoziționale ale MECEFF „7+1”.

În cadrul ceremoniei de închidere, James Ulmer, redactor la New York Times și editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without Borders, Domenico Giuseppe (Mimmo) Mongelli, regizor și scenarist italian, Bernd Desinger, director al Muzeului Filmului din Dusseldorf, Călin Stănculescu, critic de film, traducător și autor al unor cărți de cinema și Anca Mitran, directorul Arhivei Naţionale de Film – Cinemateca Română și Președinte al juriului, au decis că cei mai buni dintre cei mai buni au fost următorii:

Cea mai bună interpretare – LUMINIȚA GHEORGHIU (Poziția copilului – regia Călin Peter Netzer), „pentru profunzimea trăirii personajului și autenticitatea metamorfozelor stărilor sale sufletești”. Premiul a fost înmânat de Vladimir Șargu, CEO A.D.I. – Regiunea Târnavelor.

Cea mai bună imagine – RYSZARD LENCZEWSKI și LUKASZ ZAL (Ida – regia Pawel Pawlikowski), „pentru compozițiile austere și sigure și pentru incredibila imagine alb-negru. Pentru o punere în scenă puternică ce scoate în evidență tragica poveste de familie a unei tinere femei, precum și lupta acesteia de a-și găsi drumul în această lume neiertătoare.” Premiul a fost înmânat de Bernd Desinger, director al Muzeului Filmului din Dusseldorf.

Premiul pentru regie – JONÁŠ KARÁŠEK (Candidatul), „pentru complexitatea scenariului care evoca realitatea contemporană ce propune spectatorilor o profundă analiză a unor probleme sociale, morale și psihologice”. Premiul a fost înmânat de domnul George Petrescu, vice-primarul municipiului Mediaș.

Cel mai bun film – RUGUL APRINS (regia Agnieszka Holland), pentru capacitatea de a depăși limitele formatului de televiziune pentru a descrie confruntarea dintre politic și moralitate, dintre caracter și istorie din timpul ocupației comuniste din Cehoslovacia, în 1969. Și pentru că ne reamintește că, și astăzi, ne mai putem confrunta cu întrebările arzătoare ale istoriei în viețile noastre contemporane”. Premiul a fost înmânat de Teodor Neamțu, primarul municipiului Mediaș.

Premiul publicului a revenit filmului austriac Frumusețea tu nu are nici o valoareHüseyin Tabak. Premiul a fost înmânat de Lucian Costea, directorul Direcției Municipale petru Cultură, Sport, Turism și Tineret a municipiului Mediaș. „Şi a 4-a ediţie a fost un real succes şi îmbucurător este faptul că de la an la an, calitatea festivalului creşte odată cu numărul de spectatori, atât din Mediaş cât şi vizitatori străini. Festivalul este foarte apreciat de Ministerul Culturii, Consiliul Naţional a Cinematografiei şi de Institutul Cultural Român. Şi anul acesta l-am avut ca oaspete pe domnul Horia Barna de la Institutul Cultural Român, cu care am stabilit ca, pe lângă acest festival, să organizăm şi alte manifestări culturale. Urmează ca în săptămânile următoare să facem un bilanţ mai amănunţit şi în baza acestuia să începem să gândim organizarea celei de-a 5-a ediţii a MECEFF”, a declarat primarul Teodor Neamţu