DASDSADDe Ziua Internaţională a Iei, la 21 iunie 2014, binecunoscutul rapsod Grigore Leşe și invitatul său special artistul iranian Amir Heidarkhodaee (setar persan, tambour şi voce), vor concerta în premieră la Sala Traube din Mediaş, începând cu ora 18, într-un spectacol de rafinament şi exceptie, pornind de la interferenţe sonore străvechi, autohtone şi persane.
“Va fi o poveste inepuizabilă a sunetelor, prilej de împăcare cu lumea, care îndeamnă la destăinuiri de sensibilităţi ascunse. Muzicile trebuie împlinite pentru a ne dezmierda sufletul şi pentru a-l apăra de prăvălirea în deşertăciunea din fiecare zi“, spune Grigore Lese.
Grigore Leșe a concertat de-a lungul carierei sale în catedrale și săli de concerte prestigioase din Europa, China, Japonia sau Statele Unite ale Americii. El este doctor în muzică și profesor asociat al Facultății de Litere, Universitatea București, și al Universității de Muzică București.
Repertoriul artistului este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic , marcând evenimente importante din viața omului.
Amir Heidarkhodaee, născut la Khuzestan, în sud-vestul Iranului, cântă la setar, tambour (instrumente cu coarde), daf (instrument de percuţie) şi vocal. Maniera sa interpretativă originală, caracterizată prin sensibilitate, delicateţe şi profunzime, se bazează pe improvizaţie, pornind de la sunete şi structuri muzicale străvechi, specifice muzicii tradiţionale persane.
Repertoriul său include muzică tradiţionala persană, muzică sufi, piese instrumentale şi instrumental-vocale, unele pe versurile poeţilor Omar Khayyam, Saadi, Rumi şi Hafez, melodii vechi, ritualice, care marcau pragurile de trecere, ceremoniile şi evenimentele de seamă din viaţa de odinioară a grupurilor etnice Bakhtiari şi Lori, triburi nomade din sud-vestul Iranului.
În România, Amir Heidarkhodaee a cântat pentru prima oară anul trecut, în Festivalul Internaţional George Enescu, alături de Grigore Leşe şi alţi trei artişti iraneni. Ulterior, a fost invitatul lui Grigore Leşe în mai multe spectacole de referinţă unde, împreună, au oferit de fiecare dată concerte de mare excepţie şi rafinament.
Spectacolul este organizat de către Direcţia municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret Medias.
Biletele s-au pus în vânzare la Sala Traube, tel. relaţii suplimentare 0369-445.023.
Preț bilet: 25 lei