Romii căldărari din judeţul Sibiu vor să intre în Cartea Recordurilor şi au pregătit, joi, o tonă de „sah hai mas”, o mâncare tradiţională din varză şi carne de porc. Dorin Cioabă, preşedintele Asociaţiei romilor nomazi şi căldărari „Indirom” din Sibiu, fiul lui Florin Cioabă, a declarat că a plătit taxa de 500 de euro necesară pentru omologarea în Cartea Recordurilor a acestuie veniment. 12 bucătărese şi şapte bucătari au pregătit, joi, la Sibiu, într-un cort, o tonă de „sah hai mas”. „Este o mâncare consistentă, cu mai multă slănină, mai multă grăsime. Romii când mergeau cu cortul, datorită faptului că nu aveau bucătărie şi posibilitatea să-şi gătească de fiecare dată când aveau nevoie, făceau o astfel de mâncare, care era rezistentă, era foarte hrănitoare, dacă mâncau o dată se săturau”, a declarat Dorin Cioabă. Potrivit acestuia, s-au folosit 850 de kilograme de varză, 400 de kilograme de carne de porc (jambon, costiţă, piept şi ciolan afumat), 50 de kilograme de ceapă, câteva zeci de kilograme de orez, câteva kilograme de foi de dafin, bulion şi boia specială, pregătită după o reţetă tradiţională. Întreaga mâncare a fost fiartă într-o oală specială, confecţionată de romii căldărari din Sibiu, din aluminiu alimentar. „Din aceste ingrediente ar trebui să iasă 4.000 de porţii de mâncare care să fie împărţite invitaţilor la primul Congres al Asociaţiei «Indirom». Avem câteva sute de invitaţi, dar sunt, în proporţie de 90 la sută, invitaţi de categorie XXL, aşa că au nevoie să mânânce mai mult şi ne vor ieşi, probabil, mai puţine porţii”, a mai declarat Dorin Cioabă. Potrivit acestuia, mâncarea ce va rămâne va fi împărţită romilor săraci din cartierele mărginaşe ale municipiului Sibiu. În următoarele zile, Dorin Cioabă va trimite reprezentanţilor Cărţii Recordurilor înregistrările video de la pregătirea mâncării, pentru omologarea recordului. Acesta a fost organizat cu prilejul primului Congres al Asociaţiei „Indirom”.