Unul dintre cele mai utilizate, în alimentaţie, fructe din categoria citricelor, lămâia are şi alte întrebuinţări în viaţa omului. Bunăoară durerile de cap, chiar migrenele rebele dispar dacă se aşează pe tâmple şi pe frunte o compresă din tifon pe care sunt plasate, una lângă alta, câteva felii de lămâie, concomitent cu cufundarea mâinilor într-un vas cu apă fierbinte. Mâncărimele provocate de înţepătura insectelor dispar şi ele dacă pielea, în locul respectiv, este fricţionată cu zeamă de lămâie. Tot zeama de lămâie poate fi întrebuinţată cu succes pentru curăţarea obiectelor din piele – curele, poşete, pantofi, dar şi pentru înlăturarea rapidă şi totală a petelor proaspete de rugină de pe ţesături. Locul pătat se umezeşte cu zeamă de lămâie, astfel încât ţesătura să fie pătrunsă de lichid. Deasupra se aşează o cârpă curată, înmuiată în apă şi foarte bine stoarsă. Se calcă apoi cu fierul reglat la temperatura optimă pentru ţesătura respectivă până când pata dispare complet. De asemenea, coaja de lămâie proaspătă poate fi folosită nu doar la prepararea prăjiturilor ci şi pentru curăţarea tacâmurilor din argint, precum şi cea a dinţilor. În acest din urmă caz, coaja de lămâie trebuie să fie uscată şi pisată mărunt. Dantura va deveni mai albă dacă pulberea astfel obţinută este aplicată pe periuţă şi se freacă energic dinţii. Mai trebuie spus că, pentru a obţine o cantitate aproape dublă de zeamă de lămâie, fructul trebuie ţinut, înainte de a fi stors, circa 1-2 minute, într-un vas cu apă fierbinte.

Anunțuri